Smart Home

Automatizări cu Sonoff

Sonoff este o marcă chinezeasca de comutatoare Wi-Fi de tip low-cost, care pot fi utilizate pentru controlul dispozitivelor alimentate de la rețea, cum ar fi lumini, pompe, încălzitoare, automatizare uși garaj etc.

Acestea sunt dotate cu un procesor de tip ESP8266 Wi-Fi Chip plus circuite suplimentare. și sunt realizate de ITEAD Studio cu sediul în China, care realizează și o colecție de produse de automatizare a locuinței.

Există multe tipuri de comutatoare (vezi aici), dar două versiuni ale software-ului.

*Poate fi utilizat Software-ul Oficial eWelink

*Sau modat in DIY cu Tasmota MQTT

Exemplu de buton Sonoff Zigbee

Sonoff Zigbee

ITEAD a introdus recent o versiune Zigbee a comutatorului de bază sonoff.

Aceasta arată la fel ca versiunea Wi-Fi, dar folosește un cip de la Texas Instruments CC2530.

Deoarece folosește Zigbee, va necesita un hub Zigbee pentru a se conecta la Internet. Cu toate acestea, cel mai recent Amazon Echo plus va face acest lucru.

Acest lucru s-ar putea dovedi a fi un schimbător de joc pentru dispozitivele sonoff și va fi interesant de văzut cât de repede sunt adoptate.

Software oficial (firmware) Software-urile oficiale care vin pe dispozitivele pe care le cumpărați de la Amazon etc sunt concepute pentru a fi conectate la Internet pentru a funcționa cu succes.

Aceste dispozitive funcționează cu aplicațiile EWelink, Google Home și Alexa, dar și cu altele.

Funcționează folosind protocolul http(s), dar principalul dezavantaj este că au nevoie de o conexiune la internet pentru a funcționa.

Versiunile recente ale comutatorului (R3) au un mod numit mod LAN care permite controlul prin LAN și astfel va funcționa chiar dacă Internetul este oprit.

Dispozitivele Tasmota nu funcționează cu aplicația oficiala EWelink Principalul avantaj al utilizării acestui software este că folosește protocolul MQTT și nu are nevoie de o conexiune la internet pentru a funcționa

Sonoff Basic (R3)

Avantaje și dezavantaje – Tasmota DIY vs eWeLink

Principalele avantaje ale utilizării comutatoarelor Sonoff cu software-ul oficial sunt: Nu va trebuiesc cunostinte IT, pentru utilizare aplicatie eWeLink

Funcționează cu Alexa, Google Home Principalele dezavantaje sunt: Au nevoie de o conexiune la internet –

Notă: cele mai noi (r3) au un mod LAN și un mod DIY. Nu acceptă MQTT Se bazează pe un server extern controlat de Itead (China), care ar putea decide să taxeze pentru acest lucru la o dată ulterioară sau ar putea întrerupe complet serviciul.

Am decis să caut alternative până acum, am găsit gama de comutatoare Shelly care sunt ieftine și mult mai ușor de utilizat in modul DIY Personal nu le-am încercat încă, dar par să merite luate în considerare.

Despre autor

DSVCAM.ro

Detectie, Supraveghere Video, Control Acces si Monitorizare

Lasă Un Comentariu