In ultimii ani, din ce in ce mai multe echipamente se folosesc de accesul la internet pentru a ne face viata mai usoara, mai confortabila si mai conectata.
De la un simplu termostat inteligent, pana la noul televizor de pe perete.
Toate aceste dispozitive au devenit din ce in ce mai inteligente, permitandu-ne sa interactionam cu ele intr-un mod nemaiintalnit pana in prezent.
Toate aceste noi dispozitive si noi servicii pun o presiune din ce in ce mai mare asupra retelelor de date. Si le fac totodata un element din ce in ce mai important in viata noastra.
Instalatia electrica si curentul electric in sine au devenit un element crucial pentru modul nostru de viata. Tot asa si internetul si retelele isi fac loc din ce in ce mai mult in vietile noastre.
Aceasta presiune insa, ne obliga sa fim mai atenti atunci cand vine vorba de proiectarea si implementarea unei retele de date/internet. Fie ca este vorba de o casa particulara, un mic birou, sau de ce nu o intreaga cladire de birouri.
Unul dintre cele mai importante componente ale unei retele locale de date( sau LAN – Local Area Network) este mediul fizic de transmisie, si anume cablul.
Vom prezenta in continuare cateva aspecte de luat in calcul atunci cand vine vorba de alegerea cablului de date, fie ca este vorba de UTP, FTP, S/FTP.
„Stop” cablurilor din aluminiu cuprat sau otel cuprat!
Poate una din cele mai mari greseli pe care un instalator o poate face este utilizarea cablurilor din aluminiu cuprat (CCA – Copper Clad Aluminum). Acestea reprezinta, din pacate, de multe ori alegerea instalatorilor, in principal datorita costurilor mai reduse. Bucuria este insa una de scurta durata. Datorita problemelor ce pot aparea atat in timpul instalarii cat si in timpul utilizarii.
In primul rand, cablurile din aluminiu cuprat nu se bucura de acelasi grad de flexibilitate ca cele din cupru masiv. Astfel, acestea se pot rupe sau deteriora in timpul instalarii, sau la scurt timp dupa punerea in functiune, necesitand operatiuni costisitoare de inlocuire.
In al doilea rand, este cunoscut faptul ca aluminiul este un mai slab conductor decat cuprul. Desi in cazul instalatiilor electrice acest aspect poate fi echilibrat prin utilizarea unui conductor de sectiune mai mare, in cazul cablurilor UTP/FTP problema este mult mai mare.
Transmisiile de date se fac la frecvente mari.
Iar in aceasta situatie caracteristicile celor doua metale sunt foarte diferite, astfel ca pot cauza probleme in operarea retelei de-a lungul duratei de viata a acesteia.
O modalitate rapida pentru a determina daca o rola de cablu UTP ar putea fi din aluminiu cuprat este cantarirea. O rola de cablu UTP din cupru ar trebui sa cantareasca aproximativ 11-14kg. In cazul unui conductor de aluminiu cuprat, masa este considerabil mai mica.
Cablurile UTP litate nu se folosesc pentru realizarea circuitelor de lungime prin pereti sau canal de cablu.
Desi pot parea atractive datorita flexibilitatii lor, cablurile UTP cu conductor litat nu sunt recomandate pentru realizarea legaturilor intre prizele RJ45 si echipamentele centrale, legaturi numite si cablajul pe orizontala.
In cazul transmisiei a datelor la frecvente inalte (asa cum se intampla in retelele de date), conductorul litat produce o atenuare semnificativa a semnalului. Ceea ce scurteaza practic in mod important lungimea maxima a traseului.
Cablurile UTP litate se folosesc doar pentru legaturile scurte(patch cord). Sunt obligatoriu preechipate cu mufe, intrucat mufele RJ45 comune, existente pe piata, nu asigura o conectivitate corecta atunci cand se folosesc cabluri litate.
Utilizarea cablurilor ecranate (FTP, S/FTP)
Cu toate ca modalitatea prin care se face transmisia datelor prin cablurile UTP asigura o buna imunitate la perturbatiile electromagnetice externe, exista situatii in care este necesara utilizarea unui cablu cu ecranare.
In practica exista doua variante constructive cel mai des utilizate:
- Cabluri FTP – ce folosesc o singura invelitoare din folie de aluminiu dispusa in jurul celor 4 perechi de cabluri si fir de cupru pentru scurgerea curentului.
- Cabluri S/FTP – unde sunt ecranate fiecare din cele 4 perechi individual si toate impreuna printr-o folie suplimentara.

Un aspect foarte important ce trebuie luat in calcul atunci cand se utilizeaza astfel de cabluri este ecranajul. Acesta trebuie obligatoriu legat la pamant in ambele capete ale cablului. In caz contrar eficienta acestuia este mult redusa sau chiar eliminata complet.
Totodata trebuie luat in calcul ca aceste cabluri sunt mai groase. Au o raza de curbura mai mare si sunt mai grele decat cele UTP.