Doriti sa achizitionati un sistem de supraveghere video? In continuare va prezentam toate elementele componente ale unui sistem de supraveghere video, mic spre mediu, complet.
Sistemele de supraveghere video au devenit foarte populare in ultima perioada. Acest lucru se datoreaza faptului ca permit supravegherea prin internet, a afacerii sau a locuintei, folosind un laptop sau chiar un telefon mobil. De asemenea, a contribuit si faptul ca, instalarea si configurarea unui asemenea sistem a devenit mult mai facila, in plus, costurile echipamentelor componente ale unui sistem de supraveghere video performant au scazut considerabil.
I. Componentele unui sistem de supraveghere video ANALOGIC HD
- DVR HD – Inregistrator video digital (Digital Video Recorder)
- Hard Disk – Mediul de stocare al imaginilor
- Camere analogice HD profesionale
- Sursa de alimentare pentru camere
- Cablu pentru transmiterea semnalului video
- Cablu pentru alimentarea camerelor
- Mufe pentru cabluri
- UPS pentru autonomie in lipsa 220V AC
- Accesorii instalare: doze, pat cablu, copex, etc.
- Monitor pentru afisare locala
II. Componentele unui sistem de supraveghere video DIGITAL IP
- NVR – Inregistrator video de retea (Network Video Recorder)
- Hard Disk – Mediul de stocare al imaginilor
- Camere IP digitale
- Sursa de alimentare sau Switch POE pentru camere
- Cablu UTP sau FTP pentru conectarea in retea
- Cablu alimentare, doar cand nu se foloseste POE
- Mufe RJ45 pentru cablu UTP/FTP
- UPS pentru autonomie in lipsa 220V AC
- Accesorii instalare: doze, pat cablu, copex, etc.
- Monitor pentru afisare locala
1. DVR/NVR – Inregistratorul video
DVR-ul sau NVR-ul sunt componentele sistemului de supraveghere video cu cele mai multe functii. Acestea sunt considerate „creierul” unui sistem de supraveghere video.
Afisare si inregistrare
In primul rand, acesta primeste semnalul video de la camere si il afiseaza pe monitor, folosind iesirile video (CVBS, VGA sau HDMI). O a doua functie este inregistrarea. DVR/NVR-urile pot inregistra semnalul video, chiar si audio, provenit de la camere, pe un hard disk intern, pe un server FTP sau chiar pe un alt NVR. Mai nou, acestea pot fi integrate cu servicii de Cloud, Google Drive sau Drop Box.
Backup
Inregistrarile din DVR/NVR sunt pastrate o scurta perioada de timp, perioada ce variaza in functie de dimensiunea hard diskului. In situatia in care aveti nevoie sa extrageti anumite inregistrari, inregistratorul va ofera si functia de backup local, pe stick USB sau hard disk extern (formatate FAT32), sau de la distanta, prin internet, de pe softul de monitorizare centrala sau chiar din browser.
Accesibilitate
Tot DVR/NVR-ul permite si conectarea la internet a sistemului de supraveghere video, folosind un cablu de retea, sau chiar wireless (doar anumite modele). Aceasta functie nu mai este o optiune, devenind ceva standard. Majoritatea producatorilor de inregistratoare ofera aplicatii proprii, atat pentru computere (PC cu Windows, Mac OS, etc.), cat si pentru telefoanele mobile (iOS, Android, etc.)
2. Hard Disk-ul – Mediul de stocare
Chiar daca la prima vedere hard disk-ul unui sistem de supraveghere video pare unul normal, de desktop, in realitate acestea sunt create special pentru acest domeniu. Un sistem CCTV functioneaza NON-STOP, iar hard disk-urile normale nu sunt concepute pentru o asemenea functionare.
Se folosesc hard disk-uri speciale
Producatorii consacrati din domeniu, Western Digital si Seagate, au serii dedicate inregistratoarelor video.
3. Camerele – analogice HD sau IP profesionale
Alegerea camerelor este o etapa destul de complexa, deoarece acestea au foarte multe specificatii importante, de care trebuie tinut cont. In primul rand, camerele analogice HD (Camere HDCVI, Camere HDTVI, Camere AHD, Camere ANALOGICE), trebuie sa fie compatibile cu DVR-ul si invers (Vezi si articolul: „Ce tehnologie sa aleg?”). In cazul sistemelor IP, este recomandat ca NVR-ul si camerele IP sa aiba acelasi producator, nu este obligatoriu, dar este cea mai buna varianta pentru a evita eventualele probleme de compatibilitate.
Protectie (interior/exterior)
In primul rand, atunci cand alegem camerele de supraveghere, trebuie sa tinem cont de locul unde vor fi amplasate. In cazul in care vor fi instalate in exterior, trebuie sa verificam ca acestea sa aiba o carcasa cu indice corespunzator (IP65, IPX7, etc.), sa ofere protectie la temperaturi foarte scazute, dar si la cele foarte mari. In interior, se pot pune camere cu carcasa de plastic, fara rezistenta la stropire cu apa sau praf, insa se pot instala chiar si cele cu carcasa rezistenta la exterior (chiar recomandat pentru a oferi protectie la stropiri accidentale sau chiar pentru praf).
Rezolutie (720P, 1080P, 4K, etc.)
Rezolutia este principala caracteristica a camerelor de supraveghere video. Ea reprezinta rezolutia unui cadru din inregistrarea video si implicit numarul de pixeli din care este formata aceasta (Ex. 2 Megapixeli = 1920 x 1080 pixeli). Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat vom avea mai multe detalii in imaginea obtinuta.
Iluminator Infrarosu (pana la 20 metri, 50 metri, etc)
Majoritatea camerelor de supraveghere video sunt dotate cu iluminator in infrarosu, format din LED-uri IR, ce produc o lumina invizibila ochiului uman. Acesta lumina ajuta insa senzorul de imagine al camerei sa obtina imagini clare si in conditii de iluminare extrem de scazute (chiar si la 0 Lux). Cu cat distanta estimata de producatorul camerei este mai mare, cu atat puteti obtine imagini de la distanta mai mare.
Obiectiv (Lentila) (fixa, varifocala, etc.)
Tipul obiectivului determita metoda de reglare a distantei focale. In cazul lentile fixe, unghiul ramane fix, neavand posibilitatea reglarii. In cazul lentilei varifocale, exista posibilitatea reglarii atat a unghiului de vizualizare, cat si a focalizarii, insa doar manual, direct din camera. In situatia in care doriti reglarea unghiului de vizualizare direct din DVR sau chiar de pe telefonul mobil, trebuie sa optati pentru lentila cu zoom motorizat.
Cu cat distanta focala este mai mica, cu atat unghiul orizontal de vizualizare este mai mare (Exemplu teoretic: 2.8 mm -> unghi orizontal de aproximativ 90 grade, iar la 6 mm -> 60 grade)
4. Sursa de alimentare – comuna sau individuale
In cadrul unui sistem de supraveghere video, camerele pot fi alimentate fie individual, folosind surse mai mici, pentru fiecare camere in parte, fie dintr-o sursa comuna. Ambele variante sunt corecte, atat timp cat alimentarea generala a acestora este centralizata si este din aceeasi faza cu restul echipamentelor componente. Solutia cu sursa individuala se foloseste in cazul distantelor mai mari, deoarece exista riscul de a nu ajunge o tensiune utila la unele camere. Este recomandata folosirea unor surse de alimentare cu protectie la suprasarcina sau scurt-circuit, eventual cu siguranta individuala pentru fiecare iesire.
In cazul camerelor IP, exista si varianta ca acestea sa fie alimentate POE, direct dintr-un switch ce permite acest lucru, sau chiar dintr-un NVR ce are incorporat un asemenea switch. In aceasta situatie, instalarea este mult mai simpla, economisind timp, insa de cele mai multe ori si bani, deoarece dispare cablul de alimentare, dar si sursele de alimentare ale camerelor.
5-6. Cabluri – Mediul de transmitere
In cazul sistemelor de supraveghere video analogice, atat a celor clasice, cat in cazul celor HD, pentru transmiterea semnalului video, se poate folosi atat cablu coaxial (Coaxial RG59, Coaxial RG6, etc.), cat si de retea (UTP, FTP, SFTP, etc.), insa este recomandat cablul coaxial. Pentru alimentarea camerelor se foloseste cablu bifilar 2×0,75 mm, 2×1 mm sau 2×1.5 mm, in functie de distante. In anumite situatii, cand este nevoie si de impamantare, se poate folosi cablu de 3 fire. In toate situatiile este recomandat sa folositi un cablu de calitate buna, de cupru.
In cazul sistemelor de supraveghere video IP transmiterea datelor, pe distante mai mici (aprox, 100 metri), se poate face folosind cablu de retea (UTP, FTP, SFTP, etc.), iar pe distante mari, folosind fibra optica si media convertoare. Fiind un semnal digital, se poate folosi chiar si tehnologia wifi impreuna cu camere wireless.
7. Mufe – conectica
Alimentare
Majoritate camerelor de supraveghere video, atat analogice cat si digitale, au nevoie de o mufa de alimentare standard, iar celelalte au reglete de conectare. In cazul in care folositi camere IP cu POE, nu este nevoie de aceasta mufa.
Semnal video analogic (Camere analogice HD)
In situatia in care se foloseste cablu coaxial, aveti nevoie de mufe BNC, RG59 sau RG6, in functie de cablul folosit. Acestea exista de mai multe feluri, in functie de metoda de prindere de cablu: prin infiletare, prin sertizare, prin lipire sau chiar cu prindere prin surub. In situatia in care folositi cablu FTP sau UTP, este necesara folosirea unor transmitatoare speciale, denumite video balun-uri.
In cazul camerelor analogice HD, distanta maxima la care se poate transmite semnalul video este mai mica pe cablu FTP sau UTP, in comparatie cu Coaxial.
Semnal video digital (Camere IP)
Toate camerele IP au nevoie de mufa RJ45, mufa standard pentru conexiunea la internet.
8. UPS – autonomie la lipsa 220V AC
Un sistem de supraveghere video profesional trebuie sa functioneze NON-STOP. Astfel, trebuie luata in calcul si intreruperea tensiunii de alimentare de baza, 220V AC, fie ea accidentala sau intentionata. Pentru a rezolva aceasta situatie, trebuie luat in calcul o sursa neintreruptibila de tensiune numita UPS.
9. Accesorii instalare – pat de cablu, copex, doze jonctiuni, etc.
Realizarea traseelor de cablu se poate face aparent, prin pat de cablu, sau ingropat, folosind copex. Pentru realizarea conexiunilor la camere, este recomandata protectia acestora folosind doze de jonctiuni, atat in interior, cat si in exterior.
10. Monitor – afisare locala
Orice inregistrator are nevoie, pentru afisarea imaginilor, de un monitor. Se poate folosi orice monitor sau televizor ce are intrare VGA sau HDMI, in functie de iesirile oferite de DVR/NVR. Pentru sistemele cu rezolutie de minim 2 megapixeli, este recomandata folosirea unor monitoare cu intrare video HDMI si rezolutie minima Full HD.